Met de vrijwilligers van de Alles Oké? Supportlijn kun je over alles praten. Hieronder vind je voorbeelden van onderwerpen die we regelmatig bespreken met jongvolwassenen. Staat jouw onderwerp er niet bij, of is de situatie net anders dan hier beschreven? Ook dan kun je natuurlijk met ons contact opnemen. Geen onderwerp is te gek of raar en geen probleem te klein of te groot. Echt, alles is bespreekbaar!

Alcohol

Een probleem met alcohol is erg lastig en kan zich op verschillende manieren uiten. Het kan zijn dat jij niet of weinig drinkt en je het zat bent om steeds te moeten uitleggen aan anderen ‘waarom je nee zegt tegen drank’. Of je merkt juist dat je steeds vaker alcohol drinkt dan je zou willen. Misschien maak je je zorgen om iemand in je directe omgeving die veel drinkt. Het gedrag van iemand die teveel drinkt heeft vaak ook gevolgen voor de mensen om die persoon heen.

Cultuur

We leven met veel verschillende culturen in één land. Niet iedereen is hier geboren. Verschillen in cultuur kunnen binnen gezinnen, relaties en vriendschappen leiden tot onbegrip en problemen. Mensen met een 'tweede cultuur' worstelen soms met hun identiteit en/of voelen geen aansluiting met de mensen om zich heen. Je gehoord voelen is dan belangrijk. Praat erover met ons, dat is 100% vertrouwelijk. Op je telefoonrekening is dus niet te zien dat je met ons gebeld hebt.

Depressie

Iedereen kan een dipje hebben of zich somber voelen. Dingen zitten weleens tegen en daarvan kun je flink van slag zijn. Die sombere stemming trekt vaak weer weg. Mensen die depressief zijn, zijn langere tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Een depressie raakt je gevoelens, gedachten en stemming. Wil je praten over je sombere gevoelens of wil je hulp vragen, maar weet je niet hoe? Erover praten met iemand die echt luistert is een eerste stap om je in de toekomst beter te voelen.

Drugs

Het gebruik van drugs is toegenomen. Tijdens feestjes en uitgaan is het vaak heel gewoon om ook verdovende middelen beschikbaar te hebben. Je wilde geen ‘nee’ zeggen omdat iedereen het deed. Of misschien ben je zelf begonnen uit pure nieuwsgierigheid. Eerst was het onschuldig en al snel kon je niet meer stoppen. Of misschien maak je je juist zorgen om iemand in je omgeving die (teveel) gebruikt. Want welk effect heeft het gebruik, lichamelijk maar ook geestelijk?

Eenzaamheid

Je eenzaam voelen is je niet verbonden voelen met anderen. Je kunt je eenzaam voelen in een groep wanneer je het gevoel hebt dat de anderen je niet begrijpen en je er niet helemaal bij hoort. Je kunt je ook eenzaam voelen in je relatie als je je niet gezien en gehoord voelt. Mensen die eenzaam zijn sluiten zich vaak af van anderen. Ze zijn misschien veel online, luisteren muziek of gaan gamen. Maar ze voelen zich leeg, verdrietig en soms ook angstig. Komt dit je bekend voor? Praat erover met ons.

Eten

Eten kan je leven extreem beheersen. Mensen met een eetprobleem of eetstoornis focussen heel erg op voedsel en calorieën. Hun zelfbeeld hangt af van hun gewicht of lichaam. Als gevolg daarvan eten ze te veel of juist te weinig. Vaak gaat dit ten kosten van hun gezondheid. Herken je dit? Dan weet je vast ook dat het mentaal zwaar is, omdat je omgeving jouw eetpatroon anders ziet dan jijzelf. Dat zorgt voor onbegrip en soms ruzie. Een goede eerste stap is om er met iemand over te praten.

Familie

Binnen je familie zou je je veilig en gehoord moeten voelen, maar de werkelijkheid is soms anders. Bijvoorbeeld wanneer je te maken hebt met ruzie, geweld of misbruik. Als je zoiets meemaakt, dan voel je misschien pijn, woede, boosheid of verdriet. Je kunt je ook verscheurd voelen tussen het kiezen voor jezelf en voor trouw aan je familie. Met anderen erover praten doe je niet vanwege de gevolgen. Met ons praten kan anoniem en jij bepaalt waar je het wel of niet over wil hebben.

Gamen

Gamen begint vaak onschuldig als hobby of vrijetijdsbesteding. Of uit eenzaamheid wanneer je weinig activiteiten buiten de deur hebt. Maar wanneer je de controle verliest over je speelgedrag, kan dat ten koste gaan van slaap, sociale activiteiten en prestaties op school of werk. Om deze problemen te ontvluchten is de verleiding erg groot om nog meer te gaan gamen. Praat erover als het jou niet lukt om te stoppen met gamen.

Geld

Als je bent opgegroeid met geldproblemen, dan heeft dat veel invloed op de rest van je leven. Of misschien heb je juist geldproblemen nu je op eigen benen moet staan. De zorgen die je hebt door financiële problemen kunnen je de hele dag bezighouden. Met het gevolg dat je bijvoorbeeld snel geprikkeld bent en je afsluit van anderen. Met alle gevolgen van dien. Het is dan moeilijk om positief te blijven en oplossingen te zien. Het is dan goed om je zorgen te delen met iemand.

Gender

Als je twijfelt over je identiteit dan heb je vast veel vragen. Over hoe je je voelt, over wat ‘normaal’ is en over wie je bent of wilt zijn. Misschien word je gepest om je haar, make-up, je kleding of hoe jij de wereld ziet. En dat terwijl jij gewoon jezelf bent. Dan kun je je eenzaam of onbegrepen voelen. Praten met iemand die niet oordeelt lucht echt op. Een gesprek mag over jou gaan, maar natuurlijk ook over iemand in je omgeving die je ziet worstelen met identiteit.

Geweld thuis

Daders van geweld en bedreiging zijn vaak een bekende van het slachtoffer. Daarom vindt geweld ook vaak thuis plaats. Er zijn verschillende vormen van geweld, maar ze hebben allemaal veel gevolgen voor de slachtoffers en hun omgeving: woede, pijn, schuldgevoel en onmacht. Praten over wat je hebt gezien, meegemaakt of nog steeds meemaakt voelt misschien als een grote stap. Maar weet dat je verhaal veilig is bij ons. We hoeven niet te weten wie je bent en je zit nergens aan vast.

Gokken

Je kent ze wel, die reclames over gokken. Met veel kleur en knipperende lampjes. De werkelijkheid is alleen veel minder kleurrijk dan de reclames laten zien. In je drang om te willen winnen kun je jezelf verliezen. Je gokt met geld dat nodig is voor je dagelijks leven en komt in de problemen. Zo gaat het van kwaad tot erger. Je schaamt je voor je gokproblemen en voelt je eenzaam. Loskomen van deze problemen is heel moeilijk om alleen te doen. Erover praten is dan een goede eerste stap.  

Jouw grens

Herken je dat? Dat je jezelf weer ‘ja’ hoort zeggen, terwijl je liever ‘nee’ zou willen zeggen? Nee zeggen is best moeilijk, zeker wanneer mensen om je heen je onder druk zetten. Het kan gaan over verschillende situatie: nee zeggen tegen drank of drugs, nee zeggen als je baas wil dat je meer uren gaat werken of nee zeggen tegen een aanraking die jij niet prettig vindt. Duidelijk je grens aangeven helpt jezelf én de mensen om je heen. Praat erover als dit voor jou moeilijk is.

Liefde

De liefde en verliefdheid kunnen prachtig zijn. Maar de liefde kan ook slecht voor je zijn, bijvoorbeeld wanneer je jezelf verliest. En wat als je vreselijk verliefd bent, maar je durft het niet te vertellen? Misschien weet je dat de liefde die jij voelt niet geaccepteerd zal worden door je omgeving. In die gevallen kan de liefde slopend zijn. Soms helpt het om een tijdje wat afstand te nemen. Maar als dat geen rust oplevert, praat er dan over. Wij staan buiten de situatie en luisteren naar jouw verhaal.

Onzekerheid

Je kunt je over heel veel dingen onzeker voelen. Over je uiterlijk, je relatie, je baan, financiën en nog veel meer. Iedereen heeft er weleens last van. Soms is onzekerheid van korte duur en kom je er zonder hulp van anderen vanaf. Duurt onzekerheid langer dan leidt het soms tot meer klachten. Door er op tijd met anderen over te praten, lukt het misschien om je onzekerheid te relativeren. Doe je dat liever met iemand die buiten jouw situatie staat? Neem dan eens contact op met ons.

Ruzie

Of je nou ruzie hebt met je ouders, geliefde of beste vriendin: het is zo vervelend! Je zit misschien niet helemaal op één lijn over een bepaald onderwerp of een beslissing. En iets kleins kan dan heel snel veel groter worden. Je gaat elkaar een tijdje liever uit de weg, maar dat is meestal niet de oplossing. Er met elkaar over praten wel, maar dat is misschien het laatste wat je wil. Even afstand nemen om af te koelen is goed. Erover praten met ons geeft misschien ook nieuwe inzichten.

Seks

Over seks praten we weinig, het onderwerp is vaak taboe. Maar het is ook een onderwerp waarover je veel vragen kunt hebben. Wat is ‘normaal’ en hoe geef je aan wat je fijn vindt? Bij een negatieve ervaring of zelfs misbruik is de drempel om erover te praten vaak hoog. Maar je pijn, twijfels of schuldgevoel gaan niet vanzelf weg. Het kan enorm opluchten om je verhaal te vertellen aan iemand die jou niet kent. En weet dat we niets gek of raar vinden, je kunt alles vragen of bespreken.

Stress

Stress kun je hebben om van alles en nog wat. Je werk, je relatie, studie, geld. Je lichaam reageert op een situatie die onzekerheid of onduidelijkheid met zich meebrengt. Je voelt je dan rot, je bent gespannen en je hartslag en ademhaling gaan misschien zelfs omhoog. Ontspannen is makkelijker gezegd dan gedaan. Als je de oorzaak van de stress weet, dan is het nodig om dat probleem aan te pakken. En het is ook niet gek wanneer je niet weet waar de stress vandaan komt.

Studie

De studietijd is de mooiste tijd van je leven, toch? Misschien wel, maar studeren kan ook voor veel druk en twijfel zorgen. Er verandert veel: nieuwe omgeving, op kamers, nieuwe vrienden, stage lopen. Je studie lijkt misschien toch anders of moeilijker dan verwacht en je voelt de druk om te presteren. En om er bij te horen, want het studentenleven vraagt ook veel van je. Wordt het allemaal teveel? Praat erover om te voorkomen dat het erger wordt.

Verlies

Wanneer je iemand verliest, betekent dat vaak dat diegene overlijdt. Maar je kunt iemand ook verliezen omdat een vriendschap over is, of bijvoorbeeld omdat iemand heel erg ziek wordt. In alle gevallen rouw je om iemand die er eerst was, maar nu niet meer. In dat proces voel je pijn, verdriet, wanhoop of angst. Hoe heftig die emotie is verschilt per persoon. Het is goed om over je gevoel te praten en te weten dat er geen regel is voor ‘hoe je je hoort te voelen’. 

Werk

Of het nou gaat om een bijbaan of een vaste baan: werk kan leuk zijn, maar het moet wel bij je passen. Daarbij spelen verschillende onderdelen van je werk een rol: je collega’s, de inhoud van het werk en de cultuur van de organisatie. Moet je teveel op je tenen lopen, dan krijg je stress. Is er geen uitdaging, dan raak je verveeld. Heb je binnenkort een gesprek met je baas? Oefen met ons wat je zeggen wil. Of hoe je de volgende keer wel ‘nee’ kunt zeggen tegen extra uren of andere taken.

Wereldproblemen

Corona, de oorlog in Oekraïne, protesten in eigen land. Als je de krant leest, dan word je soms niet vrolijk. Soms raakt iets je zo erg, dat je het niet los kunt laten. Je maakt je zorgen over de toekomst en om de mensen om je heen. Veel onderwerpen bespreek je wel met familie of vrienden, maar zij begrijpen misschien jouw zorgen niet helemaal. Het is goed om te weten dat je niet de enige bent die hiermee zit. Een gesprek hierover kan helpen om je zorgen te relativeren.

Ziekte

Wat doet dat met je, als je te horen krijgt dat je (ernstig) ziek bent? Misschien voel je je verdrietig, boos, angstig, eenzaam of onzeker. Je hebt veel vragen over wat dit betekent voor de toekomst. Of heb je juist te maken met een langdurige ziekte of behandeling? Dat is het begrijpelijk als het je allemaal even teveel wordt. Ook als iemand in jouw omgeving ziek is, dan kun je al deze emoties voelen. Je wilt er zijn voor die ander, maar wie is er voor jou? Praat erover met ons, dat lucht op.